Słupsk: warsztaty dotyczące jakości żywienia i żywności
W sobotę 25 maja 2019 roku w Słupsku odbyły się warsztaty dotyczące jakości żywienia i żywności w Słupsku. To jeden z elementów międzynarodowego projektu badawczego „Creating Interfaces”.
W trakcie spotkania zaprezentowaliśmy wstępne wyniki badania ankietowego dotyczącego żywienia w słupskich placówkach i zaprezentowaliśmy założenia Projektu. Głównym celem spotkania było zebranie uwag i doświadczeń uczestniczek i uczestników na temat żywienia w żłobkach, przedszkolach i szkołach. Pracowaliśmy także nad wizją polityki żywienia w placówkach w Słupsku, zbudowaliśmy mapę problemów i potrzeb związanych z żywieniem w tych instytucjach, a także z jakością współczesnego żywienia. Uczestnicy spotkania są zainteresowani działaniami na rzecz lokalnej żywności wysokiej jakości. Chętnie korzystaliby z bazy danych, w której można by znaleźć lokalnych producentów zdrowej żywności. Wyrazili także zainteresowanie kooperatywami spożywczymi czy też Rolnictwem Wspieranym Społecznie (RWS), których brakuje w okolicach Słupska. Ważnym tematem okazał się problem marnowania jedzenia.
Pozyskana podczas warsztatów wiedza zostanie wykorzystana przy projektowaniu narzędzia cyfrowego (prawdopodobnie aplikacji albo strony internetowej), którego zadaniem będzie wsparcie przy zarządzaniu jakością żywienia i żywności w Słupsku. Narzędzie będzie umożliwiało komunikację między odpowiedzialnymi za żywienie osobami a rodzicami, opiekunami dzieci, uczęszczającymi do żłobków, przedszkoli i szkół.
W najbliższych tygodniach w ramach międzynarodowego zespołu, w skład którego wchodzą Instytut Socjologii UMK, organizacje z Niemiec, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Rumunii i Stanów Zjednoczonych, będziemy pracować nad stworzeniem narzędzia, aby jesienią rozpocząć etap prototypowania.
Więcej na temat projektu można przeczytać w serwisie PZR oraz pod adresem creatinginterfaces.eifer.kit.edu.
Obejrzyj fotorelację z warsztatów